Ben jij vaak vermoeid? Of merk je dat je energie erg schommelt over de dag heen met energie dips?

Lees dan verder…

Uiteindelijk bepaalt je energie alles wat je doet. Of je nou meer uit je trainingen wilt halen, beter wilt focussen op werk of gewoon leuke dingen wilt doen: met weinig energie gaat dit slechter.

Het lastige is dat vermoeidheid aan veel verschillende dingen kan liggen, maar er veel oorzaken hebben te maken met de leefstijl van iemand.

Na het helpen van honderden mensen om hun energie te verhogen en fitheid te verbeteren, zijn er 5 oorzaken die ik bij de meeste mensen terug zie komen. Wanneer je deze tackled zal je energielevel vele malen hoger liggen.

1. Je slaapkwaliteit is slecht.

Ook wanneer je 7+ uur slaapt, kan slechte slaapkwaliteit zorgen voor vermoeidheid. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Lees hier de blog over het verbeteren van je slaapkwaliteit als je daar meer over wilt leren.

2. Je drinkt te weinig water.

Dehydratie zorgt voor lagere energie, mindere focus en slechte prestaties. Een moment wanneer iedereen eigenlijk uitgedroogd is, is in de ochtend.

Als we slapen verliezen we namelijk vocht en drinken we natuurlijk niets. Daarom is het enorm belangrijk om direct 1-2 glazen water te drinken als je wakker wordt. Zo ben je gelijk weer goed gehydrateerd en zal je dat ook aan je energie merken.

Daarnaast kan het helpen om altijd een fles water bij de hand te hebben, bijvoorbeeld op je bureau tijdens werk. Zo is het makkelijk om te blijven drinken gedurende dag. Ook is voor en tijdens een training een enorm belangrijk moment om voldoende te blijven drinken.

3. Je drinkt teveel koffie.

Maar koffie geeft toch juist energie? Dat klopt. Maar wanneer je te veel koffie drinkt, zal je veel energie schommelingen en dips ervaren over de dag heen.

Daarnaast raak je ook afhankelijk van cafeïne en zal je het steeds meer nodig hebben om diezelfde energie boost te ervaren.

Ten slotte heeft cafeïne een grote invloed op je slaapkwaliteit. Dit geldt niet alleen voor het kopje koffie na het avond eten, want cafeïne blijft veel langer actief dan mensen denken (10+ uur).

Enkele kopjes zwart goud kan dus helpen voor een boost, maar beperk het tot 1-3 kopjes per dag zodat het je energie niet nadelig beïnvloedt.

4. Je hebt veel stress.

Je kan de perfecte leefstijl hebben, als je veel stress hebt zal je ook veel vermoeid zijn. Wanneer je in een stressvolle situatie zit of werk hebt met veel stress, kan het helpen om dagelijks bezig te zijn met activiteiten die stress kunnen verlagen.

We kunnen niet altijd externe stressfactoren ontwijken (werk/situaties), maar wanneer je regelmatig sport, beweegt, buiten bent of mediteert, kan het wel helpen om je hoofd leeg te maken en minder last te hebben van stress.

5. Je beweegt weinig.

Vaak willen we eerst energie krijgen voordat we iets actiefs gaan doen. Zo werkt het alleen niet… Van op de bank hangen heeft niemand ooit een energie boost gekregen.

Maar als je start met beweging, zorgt het juist voor een energie boost. Wacht dus niet tot je energie krijgt, maar zorgt dat je start met een actie. Hierdoor krijg je meer energie, wat stimuleert om nog actiever te zijn. Zo blijf je in de energie-flow!

Dat waren 5 veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid. Wanneer je klaar bent voor een échte energy boost kan je je ook hier gratis aanmelden voor de 5 dagen Energy Boost Challenge.

Hier krijg je een actieplan in combinatie met groepscoaching die volledig focust op energieker worden en je fitheid verbeteren. Ik zie je bij de volgende challenge!