“I can sleep when I’m dead”

“Ik heb geen tijd om 8 uur te slapen”

Dit hoor ik ondernemers en professionals regelmatig zeggen. Het resultaat? Dagelijkse vermoeidheid, weinig focus en slechte prestaties…

De wetenschap is heel duidelijk: slaap is essentieel voor je energie, gezondheid, prestaties, vetverlies, focus, motivatie, positiviteit, etc, etc, etc.

Dus we moeten goed slapen! Maar alleen 7-8 uur slapen is niet voldoende. Het is ook belangrijk dat je een goede slaapKWALITEIT hebt.

Als je 8 uur slaapt, maar de kwaliteit is slecht, zal je alsnog vermoeid zijn en andere nadelen merken.

Dus hoe verbeter je de slaapkwaliteit? Hieronder 5 tips!

1. Consistente slaaptijden

Misschien wel het allerbelangrijkste is om consistente slaaptijden aan te houden. Ons lichaam wilt nou eenmaal consistentie. Als we onze slaaptijden continue variëren, is het moeilijker om in te slapen en in een diepe slaap te komen.

Door consistente slaaptijden aan te houden, zal je makkelijker inslapen, betere slaapkwaliteit halen en ook met meer energie wakker worden!

2. Beperk cafeïne

We weten allemaal vast wel dat cafeïne drinken voor het slapen niet goed is.

“Maar ik kan koffie drinken en 30 min later in slaap vallen”

Hierbij geldt weer: er is een GROOT verschil in slapen & goede slaapkwaliteit halen. Het kan dat je in slaap valt, maar dat je in een ondiepere slaap blijft door de cafeïne.

Daarnaast is cafeïne veel langer actief dan de meeste denken. Het is voor 6-8 erg aanwezig, maar voor het volledig is afgebroken duurt veel langer. Als je gevoelig bent voor cafeïne kan het na 12 uur nog steeds je slaap beïnvloeden.

Zorg er dus voor dat je 10-12 uur voor het slapen geen cafeïne meer drinkt en let ook op de totale hoeveelheid koffie op een dag.

3. Beperk beeldschermen voor het slapen

Wanneer je vlak voor het slapen velle lichten van schermen ziet, wilt je brein alles behalve slapen. Niet alleen het blauwe licht zorgt hiervoor, maar bijvoorbeeld ook apps op je telefoon die hormonen als dopamine vrijmaken in de hersenen. 

Zorg er daarom dus voor dat je de 30-60 min voor het slapen deze schermen beperkt, zodat je beter slaapt!

4. Beperk zware inspanningen

Bewegen en trainen kan helpen bij het verbeteren van je slaap, maar wanneer je het vlak voor het slapen doet, kan het het ook verslechteren!

Wanneer je zware inspanningen doet, komen er namelijk stofjes vrij zoals adrenaline. Hierdoor wil je juist niet in slaap vallen. Beperk inspanningen in de 1-2 uur voor het slapen, zodat dit niet je slaap beïnvloedt.

5. Beperk het uitslapen in het weekend

We hebben al besproken dat één van de belangrijkste dingen voor jouw slaapkwaliteit de consistente slaaptijden zijn. Wanneer je dit nou netjes aanhoudt doordeweeks is het zonde om dat weer allemaal om te gooien in het weekend!

Na een grote verschuiving van je slaaptijden kan het weer 1-2 dagen duren voor je weer optimaal in je slaapritme zit. Uren lang uitslapen in het weekend zorgt er dus eigenlijk voor dat je een mini jetlag hebt voor de 1-2 dagen erna en weer meer moeite hebt met het opstaan…

Dat waren de 5 tips om je slaapkwaliteit te verbeteren, zodat je meer energie hebt over de dag heen, meer fysieke progressie maakt en in het algemeen je gezondheid verbetert!